Inflace klesá a trh se mění: Kde hledat nové příležitosti?
23. 9. 2024

Inflace klesá a trh se mění: Kde hledat nové příležitosti?

V posledních měsících jsme byli svědky postupného poklesu inflace, což je pozitivní zpráva pro naši ekonomiku i osobní finance. Tento vývoj přináší změny na finančních trzích a otevírá nové investiční příležitosti, které mohou být atraktivní pro naše investiční portfolia.

Dluhopisové fondy: Stabilita, ale nižší výnosy

S klesající inflací se situace na trzích mění, a to platí i pro dluhopisové fondy. Tyto fondy byly v posledních letech oblíbenou volbou pro investory hledající stabilitu a jistý výnos. Nicméně s poklesem úrokových sazeb se výnosy dluhopisů postupně snižují.

Pokud máte své prostředky zainvestované v dluhopisových fondech, může být vhodné je nadále držet jako součást diverzifikovaného portfolia. Nicméně pokud držíte volné prostředky na spořicích účtech, termínovaných vkladech nebo repofondech, které aktuálně přinášejí jen nízké výnosy, je vhodné zvážit jejich přesměrování do atraktivnějších investičních možností.

Nemovitostní fondy: Alternativa pro dlouhodobý růst

V prostředí klesajících úrokových sazeb se otevírají nové příležitosti zejména v oblasti nemovitostních fondů. Tyto fondy umožňují investorům podílet se na výnosech z nemovitostního trhu bez nutnosti přímého nákupu a správy nemovitostí.

Nemovitostní fondy investují do různých typů nemovitostí, jako jsou komerční budovy, rezidenční komplexy nebo logistická centra. Díky tomu nabízejí diverzifikaci a potenciál pro dlouhodobý růst. Nižší úvěrové sazby zvyšují atraktivitu nemovitostních investic, což může pozitivně ovlivnit výkonnost těchto fondů.

Investování do nemovitostních fondů je výhodné i z hlediska likvidity. Na rozdíl od přímého nákupu nemovitostí, který vyžaduje vyšší počáteční kapitál a často i dlouhodobé závazky, nemovitostní fondy umožňují investorům snadný nákup a prodej podílů podle aktuálních potřeb. To znamená, že můžete rychle a flexibilně reagovat na změny na trhu.

Jak využít vaše volné prostředky efektivněji?

Nemovitostní fondy nabízejí možnost dosáhnout vyššího výnosu při rozumné úrovni rizika, zejména v prostředí s klesajícími úrokovými sazbami.

Ing. Barbora Klhůfková, EFA
Autor: Ing. Barbora Klhůfková, EFA

Jsem absolventkou oboru Statistika v ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde jsem se zabývala především pojistnou matematikou a ekonomií jako živým organismem. Po zkušenosti v Penzijní společnosti České pojišťovny jsem nastartovala svou finančně poradenskou kariéru. Vzdělání jsem dále prohlubovala zejména v oblasti investic studiem mezinárodně uznávaného studijního programu, který jsem v roce 2019 zakončila ziskáním profesního titulu EFA - European Financial Advisor. Tím jsem se zařadila mezi úzkou skupinu spodní stovky profesionálů na finančně poradenském trhu v ČR.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Chcete vědět víc?

Nechte si zasílat tipy pro Vaši peněženku

zpracováním osobních údajů