Velké změny v penzijním připojištění
22. 6. 2024

Velké změny v penzijním připojištění

Letos se děje opravdu nebývalé množství změn v penzijním připojištění. Po letech, kdy parametry nejoblíbenějšího produktu v přípravě prostředků na stáří setrvávaly beze změny po letošku nezůstane kámen na kameni. Co všechno se mění? Pojďme se podívat na největší změny:

Maximální daňová úleva nově 48 000 Kč / rok.

Ten, kdo bude platit do penzijního připojištění více než 1700 Kč měsíčně dosáhne na daňovou úlevu až 48 000 Kč za rok. Pozor, tento limit se ale sčítá i s novým DIPem (více o DIPU naleznete v mém článku z ledna tohoto roku).

Zrušení daně u příspěvku zaměstnavatele.

Nepatrná změna, velký rozdíl. I tak by se dala popsat změna danění příspěvku zaměstnavatele. Smlouvy uzavřené do konce loňského roku vybrané naráz v důchodovém věku podléhaly 15% dani z příspěvku zaměstnavatele. Ta na nových smlouvách již nebude aplikovaná. Pokud jste uzavřeli smlouvu před tímto datem, je možné pouhou změnou penzijní společnosti dosáhnout téhož.

Ukončení příspěvku pro starobní důchodce.

Pokud pobíráte starobní důchod a zároveň máte penzijní připojištění, mám pro vás špatnou zprávu. Příspěvek od státu již dostávat nebudete. Dobrou zprávou potom je, že jsou velmi zajímavé alternativy pro tuto situaci.

Zvýšení min. příspěvku na státní příspěvek.

Klient, který bude chtít dostávat alespoň minimální příspěvek od státu (100 Kč / měs) musí nově posílat do penzijního připojištění minimálně 500 Kč měsíčně. 

Zvýšení maximálního státního příspěvku.

Od 1.7.2024 se rovněž zvedá maximální příspěvek od státu. Ten nově činí 340 Kč měsíčně a dostane ho každý, kdo bude do penzijka posílat alespoň 1700 Kč měsíčně. 

Pro upřesnění detailů nebo zhodnocení vaší osobní situace mě neváhejte kontaktovat. 

Ing. Barbora Klhůfková, EFA
Autor: Ing. Barbora Klhůfková, EFA

Jsem absolventkou oboru Statistika v ekonomii na Vysoké škole ekonomické v Praze, kde jsem se zabývala především pojistnou matematikou a ekonomií jako živým organismem. Po zkušenosti v Penzijní společnosti České pojišťovny jsem nastartovala svou finančně poradenskou kariéru. Vzdělání jsem dále prohlubovala zejména v oblasti investic studiem mezinárodně uznávaného studijního programu, který jsem v roce 2019 zakončila ziskáním profesního titulu EFA - European Financial Advisor. Tím jsem se zařadila mezi úzkou skupinu spodní stovky profesionálů na finančně poradenském trhu v ČR.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Chcete vědět víc?

Nechte si zasílat tipy pro Vaši peněženku

zpracováním osobních údajů